Μετά από πολλές παλινωδίες, εντάσεις, αναβαθμίσεις πλατφόρμας, δυσπιστία, αστοχίες, μπορούμε να καταθέσουμε τη δική μας άποψη για τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών μέσω της γνωστής πλατφόρμας.

Πρόκειται για μία πολύπλοκη (όπως αποδείχθηκε για τον πολύ κόσμο) ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πολλοί ξεκίνησαν τις αιτήσεις και τις άφησαν μισές. Κάποιοι άλλοι (οι οποίοι παρίσταναν και τους ειδήμονες) νόμιζαν ή έλεγαν ότι οριστικοποίησαν τις αιτήσεις αλλά στην πραγματικότητα είχαν ολοκληρώσεις μόνο το πρώτο στάδιο. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε πριν από ακριβώς ένα χρόνο και παρά τον σημαντικό αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έως σήμερα, οι ρυθμίσεις προχωρούν αργά, δημιουργώντας ήδη ένα στοκ περίπου 5.600 υποθέσεων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για υποθέσεις που σύμφωνα με στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους είναι σε προχωρημένο στάδιο, αλλά τα λάθη και οι παραλείψεις που συγκεντρώνουν, δημιουργούν καθυστερήσεις για την οριστική διευθέτησή τους.

Μέχρι σήμερα ο μηχανισμός έχει δώσει τελικές λύσεις μόλις σε 125 περιπτώσεις οφειλών, οι οποίες έχουν οριστικοποιηθεί και οι οφειλέτες τους έχουν αρχίσει να πληρώνουν. Στην ουρά βρίσκονται άλλες 36.600 υποθέσεις οφειλετών που έχουν υποβάλει αίτηση ρύθμισης, συναινώντας στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, χωρίς όμως η διαδικασία να έχει προχωρήσει ακόμη, ενώ άλλες 11.500 υποθέσεις είναι στο αρχικό στάδιο της υποβολής της αίτησης.

Εμείς είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι ένας σημαντικός αριθμός από αυτές τις 125 περιπτώσεις, ανήκουν σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που μας εμπιστεύθηκαν! Έχουμε οριστικοποιήσει αρκετές δεκάδες αιτήσεων, με τα αποτελέσματα να είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Περίπτωση 1: ΟΦΕΙΛΗ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ

Υφιστάμενο χρέος: 27.524€

Διαγραφή: 24.373€

Διάρκεια Αποπληρωμής Υπολοίπου: 73 δόσεις

Δόση: 50€

Περίπτωση 2: ΟΦΕΙΛΗ ΣΕ ΕΦΚΑ

Υφιστάμενο χρέος: 72.362€

Διαγραφή: 35.469€

Διάρκεια: 240 δόσεις

Δόση: 121€ το πρώτο έτος, 158€ για τα επόμενα έτη

Σαφώς υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας για να διανύσουμε αλλά για πρώτη φορά υπάρχει πραγματική βούληση να κλείσει το θέμα του Ιδιωτικού Χρέους. Είναι σημαντικό όμως, το όλο εγχείρημα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Πρέπει όλοι οι φορείς να συμβάλουν σε αυτό. Και οι πολίτες και επιχειρήσεις από την άλλη πλευρά, να ακούν και να ακολουθούν αυτούς που πραγματικά μπορούν να αποδείξουν αυτά που λένε και δε βγάζουν άναρθρες κραυγές μηδενίζοντας τα πάντα.